17.2.8
Proces zavádění systému 5 S na pracovištích
NahoruCo je to systém 5 S?
Jde o systém účelného hospodaření na pracovištích, kdy na
pracovištích není nic zbytečného, je zde udržován pořádek a čistota, každé
nářadí a materiál mají své místo a zpravidla je můžete najít do 30 vteřin. Ve
vyspělejších podnicích se tento princip uplatňuje nejen ve výrobě nebo v
logistice či údržbě, ale i v laboratořích a kancelářích. Jde o systém, který se
do evropských podniků šíří z Japonska a je důležitou součástí hnutí za neustálé
zlepšování KAIZEN.
Zavedení systému 5 S doporučujeme jako první krok zlepšování procesů
na pracovišti, kde chceme zlepšovací projekt uskutečnit.
Přehled 5 S:
separovat,
systematizovat,
stále čistit,
standardizovat,
stálost.
NahoruSeparovat
První S znamená v japonštině "SEIRI“, v češtině
SEPAROVAT.
Separovat znamená přetřídit a vytřídit, vystěhovat. Je to i první
krok procesu zavádění nového systému, kdy se zaměstnanci z daného pracoviště
zamyslí nad tím, co ve svém úseku nepotřebují nebo co je umístěno na nevhodném
místě, a vystěhují to nejdříve z ohraničeného prostoru pracoviště do vymezeného
prostoru s názvem "karanténa“. Hlavní prováděcí zásada pro separování je: máte-li pochybnost, VYHOĎTE TO! V podnicích je mnoho věcí, které už nejsou
potřebné nebo se skladují jen proto, že by je někdy mohl ještě někdo
potřebovat. Když se však tyto položky nashromáždí, stává se z nich problém, na
pracovištích překážejí a představují jednu z forem plýtvání. Když s touto
metodou začínaly některé české podniky v devadesátých letech 20. století,
nacházeli zaměstnanci často materiál, který byl uložen dvacet nebo třicet let.
Podobně některé stroje nebo jiná technologie (například pece) už na pracovišti
jenom překážely, přestože už nebyly několik desetiletí používány.
Nepořádek způsobený nepotřebnými věcmi činí pracoviště nepřehledným.
Když tyto věci zaplavují tovární haly nebo sklady, zabírají stále více a více
prostoru i času aktivity, které nepřidávají organizaci žádnou hodnotu.
Nepotřebné zásoby, stroje, nástroje, a vybavení stěžují práci na pracovišti.
Lidé musejí chodit okolo věcí, které zpomalují jejich pracovní výkon. Když je
pracoviště plné nepořádku, zabere více času, než pracovníci najdou to, co
hledají. Následkem hledání a přemísťování se skladované věci mohou poškodit a
stát se nepoužitelnými. Poškozené díly mohou způsobit problémy s kvalitou
výroby.
Uvedené problémy zvyšují i náklady na výrobu a všechny tyto náklady
jsou z pohledu štíhlého managementu čisté plýtvání.
V řadě podniků si zaměstnanci i manažeři za mnoho let na nepotřebné
a nepoužívané věci zvykli a přestali je vidět jako problém. Tedy separování
znamená vyčlenění všech aktuálně nepotřebných předmětů.
Klíčové slovo proto je AKTUÁLNĚ. Pokud materiál nebo zařízení
či nástroj nebude někdo ze zaměstnanců potřebovat v nejbližší budoucnosti,
neskladujte ho na vašem pracovišti.
Před zahájením činností spojených s realizací 5 S, vymezte hranice
každého pracoviště - nejlépe lepicí páskou. To platí, pokud hranicemi
pracoviště nejsou zdi nebo jiné jasné prvky.
NahoruMetoda "červeného štítku“
Abychom prováděli efektivně separování každý den, potřebujeme pro to
jednoduchou metodu, která vizuálně identifikuje nepotřebné položky. Touto
metodou je metoda "červeného štítku“. Její podstatou je, že na červeném štítku
z kartonu, který je možné přivázat nebo přilepit, se popíše, proč je označená
položka nepotřebná a kdo identifikoval tento problém.
V rámci metody červeného štítku označujeme všechny potenciálně
nepotřebné položky červeným štítkem. Štítek upoutává pozornost lidí a
dokumentuje rozhodnutí zaměstnanců a manažerů, jak s položkou naloží.
Metoda červeného štítku obsahuje 5 kroků:
-
příprava červeného štítku,
-
označení nepotřebné položky štítkem,
-
přemístění označené položky do přechodné skladovací oblasti -
karantény,
-
vyhodnocení budoucí potřebnosti označené položky,
-
rozhodnutí, co s ní, a umístění na pracoviště nebo odstranění
položky.
Příklad červeného štítku:
Před označením si připravte štítky, které ponesou potřebné
informace. Červené štítky jsou malým formulářem pro psaní informací. Červená
barva přitahuje pozornost, takže problém není zapomenut. Vaše červené štítky
mohou být velmi prosté, ponesou pouze vaše jméno, datum, místo, kde jste našli
položku, a důvod štítkování. Nebo mohou nést více informací: umístění,
kategorii, množství, hodnotu, důvod označení, datum a číslo záznamu štítku.
Protože potřebné položky jsou často smíchány s nepotřebnými, označte
nejprve všechny nepotřebné červeným štítkem. Označujte tak, že zaměstnanci
budou procházet vymezené oblasti pracoviště a označí nepotřebné položky nebo
ty, které ohrožují bezpečnost svým umístěním, červeným štítkem tak, aby to bylo
viditelné z dálky. Pokud si nebudou zaměstnanci jisti účelem nebo aktuální
potřebou položky, označí ji červeným štítkem. Důležité je v této aktivitě
využívat zapojení a nápady samotných dělníků a TH zaměstnanců - má to i
motivační efekt, protože se tito lidé se svým pracovištěm i s kolegy lépe
sžívají. V případech, kdy přicházejí podobné úkoly jako diktát shora, nefunguje
zavádění 5 S tak dobře. Provádějte štítkování jako tým a zapojte v prováděcím
týmu i pracovníky, kteří nepracují na daném pracovišti pravidelně. Mohou vnést
na některé věci související s pořádkem jiný pohled, než mají ti lidé, kteří
jsou na pracovišti každý den.
NahoruPostup
Doporučený postup:
-
Začněte štítkování průzkumem podlah. Běžně najdete rozbité díly,
krabice, palety na různé materiály. Předměty na podlaze představují vážné
ohrožení bezpečnosti.
-
Pak se podívejte na schody, do míst vedle sloupů a do koutů; to
jsou místa, kde se obvykle nahromadí odpad.
-
Pokud je jasné, že nalezené předměty jsou odpad, vyhoďte je.
-
Pak se podívejte na police, kde najdete nářadí, součástky a
různé předměty. Police obvykle obsahují věci, které nepotřebujete a nevíte, co
s nimi. Obzvláště se podívejte na nejvyšší a nejspodnější police, ty kumulují
nejvíce nepořádku.
-
Potom prozkoumejte další skladovací plochy, jako přístřešky,
skříně a věšáky. Kromě postupného hromadění nepotřebných věcí se stávají tyto
plochy skladištěm nepořádku. Zvláště, když jsou ukryty za dveřmi nebo
přepážkami.
-
V dalším kroku se podívejte do zásuvek. Zde bývají různé
katalogy, časopisy, manuály, knihy a formuláře, které nejsou aktuální, jsou
nepotřebné nebo nepoužívané.
-
Nezapomeňte si prohlédnout stěny a nástěnky. Zde bývají
poznámky, rozpisy a tabulky, které nejsou aktuální nebo již zežloutly stářím.
Obvykle je na nástěnkách hodně věcí, které jsou zbytečné.
-
Věnujte zvláštní pozornost vašim strojům.
-
Oštítkujte každé možné ohrožení bezpečnosti.
-
Všechny předměty, které nepatří na nebo pod stroj, mohou
zapříčinit problémy s bezpečností.
-
Hledejte zejména dráty a hadice, které mohou být
rizikové.
-
Jednou z nejdůležitějších věcí při štítkování jsou věci, které
představují nepotřebný nebo nadbytečný inventář.
-
Až budete revidovat označenou oblast, ujistěte se, že jste
prozkoumali každé místo na povrchu i přístupná místa pod zařízením nebo regály
a označili každou nepotřebnou položku.
-
Pokaždé když se setkáte s problémem, který souvisí se špatnou
údržbou nebo úklidem, použijte červený štítek.
-
Průběžně odstraňujte označené položky z pracoviště do prostoru
karantény. Když se prostor uvolní, často si všimnete nových věcí, které na
pracovišti překážejí.
NahoruPřemístění položek
Třetím krokem je odstranění předmětů z jejich původního místa a
umístění do přechodné skladovací oblasti - karantény - pro oštítkované
předměty. Toto místo chrání vymezené pracoviště před nepořádkem a dočasně
skladuje oštítkované předměty do konečného rozhodnutí o jejich odstranění nebo
umístění na správném místě.
Ujistěte se, že červený štítek je na těchto předmětech dobře
viditelný.
Důležitým tématem při této činnosti jsou zásoby. Rozhodnutí o
odstranění nadbytečných zásob se může týkat i lidí mimo tým pracující na daném
pracovišti. Ve většině případů by lidé pracující na tomto pracovišti měli
rozhodovat o tom, jaké položky přemístí do přechodné skladovací oblasti -
karantény. Tým zavádějící systém 5 S by měl tento proces co nejvíce
usnadnit.
Pamatujte si:
Je pouze jedno kritérium pro odstranění předmětů
do přechodné skladovací oblasti. Předmět je nepotřebný tam, kde právě je.
Nezáleží na tom, zda může být předmět použit na jiném místě. Rozhodující je, že
je nepotřebný tam, kde je. Příslušné umístění tohoto předmětu bude určeno v
dalším kroku.
Další dva kroky jsou:
Vyhodnocení a odstranění předmětů z přechodné skladovací oblasti -
karantény.
Zde se používají dva důležité nástroje:
Přechodná skladovací oblast - karanténa - je pouze dočasná a
předměty by tam měly zůstat jen nezbytně dlouho. Zpravidla po týdnu by se mělo
rozhodnout o tom, co se občas bude potřebovat a kde by to mělo být umístěno a
co se už potřebovat nebude a může se vyhodit nebo prodat.
Metoda červeného štítku umožňuje každému zaměstnanci, aby se zapojil
do akce "pouhým“ vyplněním červeného štítku a jeho umístěním na předmět.
Separování na vašem pracovišti může pracoviště zpříjemnit a učinit
vaši práci efektivnější. Budete pravděpodobně skladovat méně zásob,
nepotřebných nástrojů a vybavení, které nebudou způsobovat nepořádek. Zároveň
bude pracoviště bezpečnější.
V tomto kroku začínají pracovníci dělat i prvotní úklid svého
pracoviště a uvědomují si potřebné změny, aby se jim lépe pracovalo.
Účinným nástrojem v tomto kroku bývají i fotografie - nejdříve se
pracoviště vyfotí před započetím akce a postupně se ze stejných míst fotí po
provedených změnách v jednotlivých fázích 5 S. Místní lidé i hosté pak mohou
vidět na nástěnkách nebo informačních panelech efektivitu změn. I když se dá
tento první krok zvládnout na některých pracovištích během několika dnů, jsou
podniky, kde se zaměřují na tento krok několik měsíců až rok, aby se ze
separování stal pro pracovníky návyk.
NahoruSystematizovat
Druhé S znamená v japonštině "SEITON“ a v češtině
SYSTEMATIZOVAT.
V tomto kroku se snaží zaměstnanci navrhnout novou podobu svého
pracoviště. Každý nástroj a každý materiál dostane své místo. Na podlahách,
stěnách, panelech i strojích se barevně vyznačí, co kam patří, a pracovníci,
když něco potřebují, jdou najisto. Na všech šuplících je napsáno, co je uvnitř,
regály a skříně jsou také účelně označeny na policích a podle sektorů (řad).
Pokud věc na místě není, je možné už z dálky vidět obrys nástroje, který chybí.
Nářadí dostane identifikační kódy, takže když se kdekoliv v podniku najde
kladivo nebo kleště, dá se podle kódu poznat, kam patří. Zaměstnanci si pak
pečlivěji hlídají svěřené prostředky, protože jakákoliv vizuální kontrola
odhalí nedostatek.
Význam kroku systematizovat je obsažen v rozhodnutí, kde budou mít
předměty nezbytné pro pracoviště své neměnné místo. Smyslem je zorganizovat,
jak budou uspořádány, a usnadnit vyhledávání zviditelněním toho, že nejsou na
svém místě.
Základním principem tohoto kroku je: mít místo pro všechno a
všechno mít na svém místě.
V mnoha podnicích je relativně velký nepořádek a zaměstnanci jsou na
to zvyklí, takže si ho už ani nevšimnou. Problémy mohou nastat, když například
nejsou jasně definované trasy pro vysokozdvižné vozíky a "ještěrky“. Pokud mají
tato vozidla v cestě překážky v podobě neuložených a pohozených předmětů, může
to vozíky poškodit nebo jim zabránit v plynulé práci. Podobně mohou nesprávně
uložené předměty omezovat v práci lidi a nezřídka je i ohrozit na zdraví.
Špatně umístěná zařízení s ležícími dráty mohou být také nebezpečná. Podobně
chemikálie, když jsou skladovány nesprávným způsobem, nebo nesprávně skladovaný
odpad mohou ohrožovat nebo omezovat pracoviště.
Pokud zaměstnanci musejí hledat předměty - ať už jsou to nástroje a
nářadí, manuály a pracovní dokumenty, nebo koště - hledáním ztrácejí čas,
nestihnou splnit některé úkoly a je to pro ně frustrující. Systematizování, což
je uspořádání věcí, nebývá obtížné. Příklady pro podnikovou praxi můžeme najít
i v běžném životě.
Například:
-
značení čarami v silniční dopravě;
-
parkoviště pomocí jasně určeného vjezdu/výjezdu a čar, které
ukazují, kde a jak parkovat. Řidiči parkují správně, aniž by nad tím museli
příliš uvažovat;
-
značení regálů a sektorů v supermarketech;
-
označení stojanů na čerpacích stanicích;
-
uložení knih v městských knihovnách atd.
Dálnice mají také značky, které určují pravidla provozu. Metoda
druhého S - systematizovat používá stejné metody, aby učinila pracoviště
bezpečnějším a přehlednějším.
Metoda systematizovat má 4 hlavní kroky:
-
analýza současné situace na pracovišti,
-
vytyčení cílů pro systematizaci pracoviště,
-
rozhodnutí, kam věci patří, a jejich umístění + označení,
-
objasnění umístění věcí lidem pracujícím na pracovišti.
NahoruAnalýza současné situace
Prvním krokem tedy je analýza současné situace.
Provádí se tak, že si realizační tým prohlédne fotografie
pracoviště, které provedl před zahájením 5 S a prostuduje si plánek pracoviště.
Zaznamenají sezměny po provedení metody červených štítků, a pokud je to nutné,
pořiďte další fotografie ze stejných pozic jako fotografie před zahájením.
Fotografie postupně umísťujte na tabuli průzkumu pracoviště (jde o nástěnku
určenou pro realizaci projektu 5 S). Můžete použít i "špagetový diagram“, v
němž jsou zaznamenány pohyby pracovníků na pracovišti v průběhu směny, nebo
videonahrávku se záznamem pracovních aktivit. U takové nahrávky si můžete
uvědomit, nejenom odkud kam pracovníci chodí, ale i to, nakolik ergonomické
jsou jejich pohyby při práci.
NahoruVytyčení cílů
Druhým krokem v systematizování je vytyčení cílů.
Realizační tým se zaměří na části pracoviště, které je třeba
zlepšit. Navrhněte nové uspořádání pracoviště na papíře nebo pomocí
počítačového programu. Při navrhování změn je třeba zvážit to, s čím je možné
pohybovat a s čím ne.
-
Nejdříve se zaměřte na velká tělesa, jako jsou stroje, velká
zařízení a linky.
-
Pak se věnujte skladovacím prostorám, policím a paletám.
Současně myslete na umístění dodávek materiálu, dílů a zařízení.
-
Následně se věnujte malým věcem, jakou jsou židle, krabičky a
vozíky.
-
Nakonec se věnujte nářadí a malým dílům v zásuvkách.
Při provádění analýzy a vytyčování cílů hledejte současně úzká místa
v procesu:
-
místa, kde je pracovní proces zpožděn,
-
místa, kde si lidé, stroje a nářadí navzájem překážejí a kde
pohyb není plynulý.
Tato místa vás mohou inspirovat ke změnám. Nyní nastane čas pro
rozhodnutí, kde a jak budou jednotlivé položky umístěny, a čas dát je tam.
NahoruUmístění předmětů
Existují 4 principy pro umístění předmětů na
pracovištích:
-
Čím častěji je předmět používán, tím by měl být blíže místu
použití.
-
Každý předmět by měl mít své určené místo a měl by mít štítek s
označením tohoto místa. Štítek může specifikovat polici, skříň, šuplík nebo
panel, kam předmět patří. Na místě uložení by měl být také štítek, aby bylo
zřejmé, který předmět tam patří. Některé podniky záměrně zavedly dveře skříní z
průhledného materiálu, aby bylo hned poznat, zda je předmět na svém místě.
-
Všechno by mělo jít odkládat na své určené místo jednoduše.
Mějte vždy na mysli bezpečnost a proveďte různá zlepšení, která předejdou
zraněním. Například povrchy by měly být hladké, aby pracovníci mohli předměty
brát a odkládat snadno. Jednotlivé položky by měly být skladovány v otevřených
policích pro snadný přístup.
-
Odstranění předmětů z podlahy všude tam, kde je to možné. Čistá
podlaha umožňuje snazší pohyb a lépe se uklízí.
Posledním krokem ve fázi systematizovat je ujistit se, že je každému
jasné a zřejmé, kam předměty patří a kde jsou. V tomto kroku učiníte vaše
pracoviště přehledným.
Existují tři vizuální techniky které pomáhají identifikovat, kde
by měly být předměty umístěny; jsou to:
Když budete aplikovat tyto techniky, tak si nejdříve dočasně
vyzkoušejte, jak fungují (nejlépe nalepovací páskou) a teprve třeba po měsíčním
zkušebním provozu, pokud se osvědčí, je udělejte napevno.
Technika linií obsahuje různě typy linií pro různé druhy
pracovišť.
První linií, kterou je třeba vytvořit, je dělicí čára. Touto
čárou oddělíme trasy vysokozdvižných vozíků od pracovišť, odpočinkových prostor
a jiných prostor používaných lidmi.
Označovací linie vyznačují umístění pro inventář, stroje,
vybavení a jiné položky. Tyto linie mohou být použity na podlahách, stolech a
policích.
Dalším typem line je linie pásma. Tyto linie vymezují dosah
působení dveří a strojů. Často se používají přerušované čáry. Osvědčily se při
snížení úrazovosti.
Čáry limitu se používají, aby znázornily výšku, minimální a
maximální množství a jiné druhy limitů ve vztahu k zásobám materiálu, vybavení
strojů a dalším prvkům skladovaným na pracovišti.
NahoruStále čistit
Třetí S - japonsky "SEISO“ - znamená v češtině STÁLE
ČISTIT.
V této fázi se vytvoří pravidla pro systematický úklid a čištění
pracoviště. Je to důležitý prvek nejen pro estetickou stránku pracoviště, ale i
pro pravidelné odhalování drobných závad a nedostatků, které by mohly
ovlivňovat kvalitu, poruchovost strojů nebo způsobovat krátkodobé prostoje a
podobně.
Stále čistit představuje metodu důkladného úklidu a zároveň
kontrolu prostřednictvím úklidu. Požadavek vysoké produktivity vyžaduje
zároveň, aby pracovníci udržovali své pracoviště a stroje na dobré funkční
úrovni. Nejefektivnější cesta, jak toho dosáhnout, je předcházet příčinám
možných problémů.
Plný význam kroku STÁLE ČISTIT je všechno uklidit uvnitř i vně. Dále
je to kontrola prostřednictvím čištění a zároveň prevence znečištění i
poškození. Původním principem je, že pracovníci jsou odpovědni za své
pracoviště, protože jsou to oni, kdo tam pracuje. Stále čistit je jednoduchá a
jasná činnost. Pravděpodobně již máte určitou směrnici pro úklid na
pracovištích. Ve třetím S - stále čistit - to však neznamená jen udržet
pracoviště v takovém stavu, aby vypadalo dobře, ale zároveň jde o metodu, která
má vždy včas odkrýt problém a udržovat pracoviště na vysoké úrovni čistoty i
provozuschopnosti.
Jedním z nejdůležitějších důvodů nižší produktivity a nízkého
ukazatele OEE (celková efektivita zařízení) jsou prostoje a poruchovost. Mnoho
poruch vzniká v důsledku kumulace zhoršujících se podmínek. Některá tato
zhoršení jsou přirozená a mohou souviset se stářím zařízení. Mnohé tyto poruchy
jsou však způsobeny špínou, korozí, úniky olejů, nedostatečným mazáním a jinými
způsoby zanedbávání. Pravidelná čištění, kontrola vybavení zařízení a pracovišť
mohou odhalit řadu takových problémů před tím, než způsobí výpadek stroje.
Aplikace třetího S činí pracoviště také mnohem bezpečnějším. Voda
nebo různé lubrikanty na podlaze mohou způsobit uklouznutí a poranění, kovové
piliny mohou způsobit poranění očí. Na druhé straně je také těžké přesvědčit
zákazníka, že na špinavém pracovišti budete vyrábět takovou kvalitu, jakou
vyžaduje. Základem je, že čisté a uklizené pracoviště je mnohem bezpečnější a
příjemnější místo pro práci. Aplikace třetího S je důležitým krokem k vytvoření
pracoviště s vysokým výkonem.
Fáze stále čistit má 4 hlavní kroky:
-
vytyčení cílů a postupů úklidu,
-
stanovení čisticích a úklidových metod,
-
provedení počátečního generálního úklidu,
-
odstranění opotřebených drátů, hadic, potrubí a podobně.
První důležitý krok je vytyčení cílů a postupu úklidu skladovaných
položek.
Skladování běžně zahrnuje:
-
surový materiál,
-
díly vyráběné v dílně,
-
montážní komponenty,
-
nedokončenou výrobu,
-
hotové produkty.
NahoruZařízení a vybavení
Další kategorie pro stálé čištění jsou zařízení a vybavení. To
zahrnuje:
Při kontrole vybavení není možné sledovat jen povrch. Také je nutné
dívat se pod, za a do zařízení a pracovníci, kteří kontrolu provádějí, by měli
používat všechny smysly - především zrak, sluch, čich a hmat - k vyhledání
potenciálních problémů. Zařízení je nejdůležitější kategorie a zabere nejvíce
času při úklidu a udržování v čistotě.
NahoruProstory
Další kategorií pro stálé čištění jsou prostory:
Kontrolní seznam pro stálé čištění je dobrým nástrojem pro to, aby
se pracovníci zaměřili na věci, které potřebují být čisté. Kontrolou bodů na
seznamu a záznamem věcí, které potřebují úklid získáte dobrý seznam cílů.
Realizační tým provede počáteční úklid. Po té navrhne metody úklidu, které se
budou používat na jednotlivé uklizené prvky. Zdá se to být jednoduché, ale
pokud si úklidové prostředky nepřipravíte předem, strávíte většinu času pro
úklid jejich hledáním nebo údržbou. Ujistěte se, že máte všechny potřebné věci
a že jsou snadno k nalezení a…